Mobilné domy: moderná, ekologická a cenovo dostupná alternatíva

Zverejnené


Je naozaj mobilný dom adekvátnou alternatívou k murovanému domu? Aké sú výhody a nevýhody tohto druhu bývania a na čo si dať pozor? Je pravda, že nebudete potrebovať stavebné povolenie? Dostanete na takýto dom hypotéku? 

Hlavné výhody mobilného domu: Nižšia cena, rýchla dostupnosť a veľká variabilita

Po mobilných domoch sa začnete pozerať často vo chvíli, keď potrebujete rýchlo a pomerne lacno vyriešiť flexibilný priestor. Môžete takto uvažovať o vysunutom home office pracovisku či malej kaviarni. Najčastejšie sa s mobilným domom stretnete v jeho rekreačnej podobe, teda tam, kde slúži ako chata či sezónne ubytovanie. Mobilné domy bývajú dodávané aj v modulárnych systémoch, čo vám umožní jednotlivé moduly spájať a vytvárať tak väčší priestor pre vaše potreby.

1

So stúpajúcimi cenami nehnuteľností sa však o mobilné domy začínajú zaujímať aj tí, ktorí hľadajú cenovo dostupnú alternatívu k domu a premýšľajú nad plusmi a mínusmi takéhoto druhu bývania. Veľkou výhodou je, že ich umiestnite aj na veľmi úzke pozemky, niektoré modely majú šírku menej ako 2,5 metra. Zväčšenie interiérového priestoru je pri takýchto modeloch riešený oddelením spacej časti od obytnej tým, že je nočná časť je vyvýšená nad úroveň prízemia. Do postele sa dostanete po schodoch, podobne, ako v tomto konkrétnom type mobilného domu od Kolodomu:  

2

3

Zdroj: Kolodom, model RELAX, pôdorys prízemia a stranové pohľady  

Pochopiteľne, nie všetky mobilné domy majú riešenú spálňovú časť vyvýšením. To by bolo nepohodlné pre seniorov, malé deti alebo ľudí s pohybovým obmedzením. Pri výbere mobilného domu preto zvažujte aj tieto parametre.

Medzi ďalšie výhody mobilných domov patrí nepochybne ich cena. V porovnaní s klasickým murovaným domom ide o finančne zaujímavý rozdiel. Mobilné domy v prevedeniach a štandardoch, ktoré umožňujú celoročné bývanie môžete získať pohodlne v cene okolo 50.000 €. Aj keď sa na trhu už objavujú mobilné domy, ktoré sa dajú skolaudovať a za určitých podmienok je na ne možné získať aj hypotekárny úver, štandardne s hypotékou nepočítajte, banky vám ju na tento druh domu spravidla neposkytnú. Budete sa preto musieť zmieriť s tým, že si mobilný dom kúpite z vlastných úspor, prípadne jeho financovanie vyriešite iným typom úveru.  

Ak potrebujete svoje bývanie či iný priestor vyriešiť čo najrýchlejšie, mobilný dom môže byť tým správnym riešením. V niektorých prípadoch môžete bývať už o pár dní, ak kupujete mobilný dom z druhej ruky, alebo si necháte doviezť už vyrobený či vystavený kus určený výrobcom na okamžitý predaj. No aj v prípade, že si budete mobilný dom objednávať do výroby a budete si ho chcieť prispôsobiť vašim potrebám, dodacie doby hotového domu vrátane vybavenia a často aj nábytku sa pohybujú medzi 6 a 12 týždňami. Perfektné je, že v momente keď váš nový mobilný dom privezú na váš pozemok, môže byť prakticky ihneď obývateľný a to podľa výbavy, ktorú ste si s výrobcom dohodli.  

Moderný dizajn, ekologické prevedenia a sebestačnosť: Atribúty, ktoré presvedčia 

Mobilný dom sa vyrába často z prírodných materiálov. Po skončení životnosti domčeka sa tak dajú takmer všetky jeho súčasti zrecyklovať. Váš ekologický spôsob života v mobilnom dome podčiarknete aj tým, že v ňom dokážete žiť aj bez pripojenia na klasické inžinierske siete.

4

Zdroj: Tiny Republic, model Santa Lucia  

Elektrinu vám zabezpečia solárne panely s nainštalovanou fotovoltaickou elektrárničkou, vodu môžete riešiť prostredníctvom studne alebo vrtu a membránovej čističky vôd. Ak nemáte k dispozícii napojenie na kanalizáciu, odpady vyriešite vybudovaním žumpy na vašom pozemku.

Takýto dom sa zároveň môže sťahovať s vami, alebo ho v istej životnej fáze môžete predať. Nie je to, pochopiteľne, karavan a na jeho presuny vám nebude stačiť obyčajné auto, napriek tomu možnosť presunu domu môže byť na nezaplatenie. Nepotrebujete predávať vami zabývaný priestor a v novej lokalite kupovať ďalší dom, či byt, stačí zbaliť váš mobilný dom, zaplatiť si nakladanie, vykladanie a presun veľkým nákladným vozom a o pár hodín ste vo svojom domove opäť na novom mieste.

Veľkou výhodou je už spomínaná modulárnosť systémov. Keď ste pracujúca dvojica, postačí vám menší priestor. V momente, keď sa vaša rodina rozrastie, môžete si nechať priviezť ďalší modul a urobiť z vášho domčeka komfortné bývanie pre 4-člennú rodinu. Prispôsobíte sa tak aktuálnym vašim potrebám a zároveň rozložíte finančnú záťaž v čase. Jedno z takých prevedení pre rodinu môžete vidieť na riešení českej firmy Freedomky, ktorá v segmente mobilných domov poskytuje vysoký štandard bývania a osobitý dizajnový štýl.  

5

Zdroj: Freedomky, model Z  

Výrobcovia a predajcovia mobilných domov často uvádzajú medzi hlavnými výhodami to, že nie je potrebné stavebné povolenie. To nie je úplná pravda. Vo chvíli, kedy chcete mobilný dom napojiť na inžinierske siete, prípadne plánujete si v ňom zriadiť trvalý pobyt, komunikácii so stavebným úradom sa nevyhnete.

Majú mobilné domy aj nejaké nevýhody? 

Medzi najvýraznejšie nevýhody mobilných domov je ešte stále nemožnosť získať hypotéku. Financovať takéto bývanie teda budete musieť z vlastného vrecka alebo iným typom pôžičky. Základné modely, aj tie určené na celoročné bývanie, bývajú spravidla rozlohovo menšie, vyhovujúce dvom, maximálne trom osobám.

Na komfortné bývanie pre rodinu bude potrebné už v začiatku do modulov investovať viac peňazí, čo v spojení s tým, že vám na takýto typ bývania banka neposkytne hypotéku, môže obrátiť pozornosť mladých rodín k iným stavebným riešeniam. Ceny sa v tomto štandarde bývania totiž začínajú vyrovnávať s murovanými a inými, tzv. pevnými stavbami, typicky montovanými domami.

V prípade, že by ste mobilný dom potrebovali presúvať alebo by ste ho chceli predať, nezaobídete sa bez ťažkej techniky. Nie je to rovnaké, ako u prívesov či karavanov, kde si viete pomôcť sami.  Budete potrebovať špeciálny veľký nákladný voz, čo so sebou prináša ďalšie náklady a riziká v podobe možného poškodenia, zodpovednosti za škodu, či technické a časové možnosti prepravcov.

Ak plánujete kupovať mobilný dom, dajte si pozor na riešenie izolácie a prevedenie okien. Prejdite si viacero výrobcov, osobne si pozrite vzorové domy a pýtajte sa na presné technické špecifikácie použitých materiálov. Často sa totiž pri mobilných domoch stáva, že izolácia nie je dostatočná, prípadne sa dom v priebehu leta výrazne prehrieva a to aj pri použití klimatizácie.    

Potrebujete pomôcť s predajom alebo kúpou nehnuteľnosti?

Kontaktuje nás na čísle: 0905 229 445


PREDAJ

Nadštandardná novostavba s tepelným čerpadlom-TREBA VIDIEŤ!!!

Záleská, Ivanka pri Dunaji

132 m²
510 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

info v RK

PREDAJ

Rodinný dom v obľúbenej lokalite Malinovo - Tri vody I.

MalinovoTri vody I., Malinovo

514 m²
514 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

270 000 €

PREDAJ

Jedinečný 3 izbový byt na Pečnianskej

Pečnianska, Bratislava - Dvory

72 m²
3 izby
Zistiť viac

189 990 €

PREDAJ

Nadštandardný stavebný pozemok s možnosťou okamžitej výstavby…

Kondrótova, Bernolákovo

1 109 m²
230/400V
áno
optika
Zistiť viac

320 €/m²

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

339 000 €