Zvažujete dom v podobe drevostavby? Pozrite si ich hlavné výhody

Zverejnené


V Škandinávii preferované, u nás stále v pozícii alternatívy. Popularita drevostavieb u nás rastie, i keď v priebehu minulých storočí sa od drevených domov v našich krajinách upustilo kvôli požiarom. Moderné drevostavby sú však výsledkom práce špecializovaných a skúsených odborníkov, sú preto proti požiarom zabezpečené. Zároveň vám takýto typ bývania poskytuje plnú štýlovú, nízkoenergetickú a zdravú alternatívu k murovanému domu.

Obrázok 1 drevostavba

Zdroj: Freepik

Rýchlosť výstavby: Bývajte už o pár mesiacov 

Oproti murovanému domu je drevostavba výhodná z hľadiska rýchlosti, za akú môžete vo vašom novom dome bývať. Vďaka použitým materiálom nie je stavba dreveného domu viazaná na počasie, ročné obdobie a nie je potrebné čakať na tzv. sadnutie materiálov. Pri výstavbe dreveného domu v porovnaní s domom murovaným nedochádza k mokrým procesom výstavby, všetko prebieha tzv. suchou cestou.

Obrázok 2 drevostavba výstavba

Zdroj: INARDEX - Rodinný dom 443, Oravská Jasenica – výstavba   

Zároveň ušetríte vďaka tomu, že väčšina drevostavieb je konštruovaná ako stavebnica, nie je teda potrebné zložité zabezpečenie a vybavenie stavebného miesta. Ušetríte tak nielen čas, ale aj peniaze. Od vášho záväzného rozhodnutia pre takýto typ domu až po finálne nasťahovanie môžete počítať dobu už približne od 3 mesiacov.

Obrázok 3 drevostavba cela stavba

Zdroj: INARDEX - Rodinný dom 443, Oravská Jasenica  

Prírodné materiály drevostavieb: Zdravé bývanie aj ekológia

Pod pojmom drevostavby myslíme jednak zrubové domy z opracovanej drevenej guľatiny, ale aj už spomínané stavby z prefabrikovaných drevených konštrukcií. Izolácie sú v zrubovom type domu riešené čisto prírodnými materiálmi, napríklad ovčou vlnou alebo ľanovou izoláciou. To vám celkovo umožní bývanie v súlade s prírodou a umožní domu lepšiu reguláciu vlhkosti a priepustnosti pár.  Po skončení životnosti vášho domu materiály, z ktorých je vyrobený môžete zrecyklovať alebo využiť bloky, ktoré sú v dobrej kondícii pri inej stavbe.

Obrazok 4 drevodom rajec

Zdroj: Zruby.sk: Drevodom Rajec

Izolačné vlastnosti sú však o niečo nižšie než v prípade prefabrikovaných drevostavbových konštrukcií. Tie bývajú zateplené minerálnymi izoláciami a zároveň vzduchotesne uzavreté špeciálnymi fóliami. V takomto type domov bez problémov dosiahnete vysokej energetickej úspornosti. Zdravšie bývanie zabezpečuje v porovnaní s murovaným domom aj nižšia prašnosť a pri správne zvolenej vzduchotechnike aj zdravá klíma.

Pokiaľ ide o vykurovanie a tepelný komfort, základom je práve použitá izolácia. Drevostavby vďaka svojej konštrukcii a izolácii často spadajú do kategórie nízkoenergetických stavieb. Najlepšou voľbou je, ak pri vykurovaní využijete kombináciu viacerých tepelných zdrojov, čo vám umožní ešte lepšie zefektívniť vaše náklady. Výbornou voľbou je podlahové kúrenie, ktoré doplníte v prípade potreby o krbové alebo kachľové kúrenie.

 

 

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

317 000 €

PREDAJ

Rodinný dom pred rekonštrukciou pre náročného klienta

Kapitána Jaroša, Pezinok

341 m²
614 m²
7 izieb
3D
Zistiť viac

-

PREDAJ

Jedinečný 3 izbový byt na Pečnianskej

Pečnianska, Bratislava - Dvory

72 m²
3 izby
Zistiť viac

184 990 €

PREDAJ

Rodinný dom v obľúbenej lokalite Malinovo - Tri vody I.

MalinovoTri vody I., Malinovo

514 m²
514 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

270 000 €