3 presvedčivé benefity bývania na dedine: Budeme sa húfne sťahovať z miest?

Zverejnené


Jeden z celosvetových dôsledkov pandémie COVIDu, nás nevynímajúc, bude sťahovanie časti populácie z miest na vidiek. Digitálne nomádstvo vo svetle súčasného technologického aj kultúrneho pokroku už nie je čisto exotickou záležitosťou pre dobrodruhov bez väčších záväzkov, umožňuje totiž zaviesť si aj klasický, tzv. usadený život prakticky kdekoľvek.

Zdroj: Birgit Loit on Unsplash

Húfne sťahovanie z bytov vo veľkých mestách do rodinných domov na vidieku nebude síce pre každého, ale ako hovorí psychológ Dalibor Špok, mnohí z nás si však tieto možnosti začali viac pripúšťať práve vďaka lockdownu, a s ním spojenému home officu a vzrastajúcemu online prepojeniu. Pri porovnateľných možnostiach práce a vzdelávania môžeme takto totiž získať viac priestoru na život v blízkosti prírody s nižšími nákladmi.

1. Viac priestoru a súkromia

Akýkoľvek veľký pozemok je vždy viac, než balkón, lodžia, alebo aj terasa v byte. Viac osobného priestoru nielen v samostatnom bývaní bez obmedzujúcich susedov, ale aj v možnosti vyjsť do záhrady, pohrať sa s deťmi, hojdať sa v sieti na strome alebo okopávať zeleninu. To všetko zvyšuje váš osobný komfort.

Zdroj: Freepik

Pocit súkromia a osobný priestor sú totiž nevyhnutnými zložkami dobrej psychickej pohody. Určite mi dáte za pravdu, ak aktuálne bývate v bytovom dome zo 4 strán obklopení susedmi. Možno aj vy zažívate chvíle, keď sa do bytu radšej vraciate len vyspať a inak sa snažíte tráviť čo najviac času vonku, v lese alebo len jednoducho v práci.

2. Blízkosť prírody a čerstvý vzduch

Pestré množstvo aktivít, ktoré možno na vidieku vykonávať prakticky z minúty na minútu, zahŕňa vždy pobyt na čerstvom vzduchu. Možno máte v blízkosti jazero na člnkovanie, kopce na turistiku alebo les na zbieranie plodov. Do kina, divadla či do vyhlásenej mestskej reštaurácie takisto nie je ďaleko, ak ste si nevybrali zrovna dom na lazoch (a často už aj odtiaľ viete byť autom pomerne rýchlo tam, kde chcete a potrebujete byť).

Zdroj: Freepik

Bývanie v blízkosti prírody prináša teda zdravšie prostredie bez výrazných obmedzení aktivít, ktoré zbožňujete v meste. Nehovoriac o tom, že vlastné vypestované ovocie či zelenina zo záhradky nesú so sebou aj zdravotné benefity. Sú totiž s tými zo supermarketu neporovnateľné chuťovo aj obsahovo. Nemusíte sa tak báť, že si v polievke namiesto zeleniny vyvárate postrekové chemikálie.

3. Nižšie náklady

Nejde len o neustály rast cien nehnuteľností v meste. Ide aj o náklady spojené s bývaním a životným štýlom. Množstvo zeleniny si môžete dopestovať sami, prípadne vybartrovať so susedmi. Za podobné peniaze, ako by ste zaplatili za byt v bytovom dome v hlavnom meste, môžete získať oveľa vyššiu hodnotu, ktoré vo finále povedie k vašej vyššej životnej spokojnosti.

Elimináciou každodenného cestovania za prácou či vzdelaním vďaka preklopeniu množstva aktivít do online sveta ušetríte aj na dopravných nákladoch. Povedzme si otvorene, redukujete tým aj časové straty.

 

 

Potrebujete pomôcť s predajom alebo kúpou nehnuteľnosti?

Kontaktuje nás na čísle: 0905 229 445

 

PREDAJ

NOVINKA v PONUKE!!! 4-izbová novostavba v štandarde

Ekoosada, Veľké Úľany

206 m²
4 izby
Zistiť viac

195 000 €

PREDAJ

Prakticky riešený 3-izbový rodinný dom v Ivanke pri Dunaji

Poľovnícka, Ivanka pri Dunaji

90 m²
304 m²
3 izby
3D
Zistiť viac

305 000 €

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

317 000 €

PREDAJ

Rodinný dom pred rekonštrukciou pre náročného klienta

Kapitána Jaroša, Pezinok

341 m²
614 m²
7 izieb
3D
Zistiť viac

-