Chcete dobre predať byt?

Zverejnené


Predaj bytu: inzercia

Cesta k predaju nehnuteľnosti v Bratislave začína podaním inzerátu a v ideálnom prípade končí samotným predajom. Poďme sa spolu pozrieť na pár základných bodov, ktoré vám pomôžu s vytvorením dobrého inzerátu. Dobre zvoleným a dôsledným popisom a reprezentatívnymi, pravdivými obrázkami pritiahnete predovšetkým záujemcov, ktorí majú o váš byt naozaj záujem. Do značnej miery tak viete filtrovať kupujúcich, ktorí majú iné predstavy o bývaní, ako sú tie vaše. Ušetrí to čas obom stranám.

Zdroj: Shutterstock

Byt na predaj: nezabudnite na dobré a aktuálne fotky

Inzeráty s adekvátnym množstvom fotiek bytu môžu fungovať ako dobrý filter pre záujemcov aj pre vás.  Fotky sú po vyfiltrovaní lokality a základných parametrov to prvé, čo si záujemcovia otvárajú. Až na základe svojho dojmu z obrázkov pátrajú v textovom popise po detailnejších informáciách. Na fotkách je dobré ukázať každú miestnosť minimálne raz a pridajte fotku celého bytového domu. Odporúča sa aj fotografia vybavenia domu: výťahy, vstupná hala, schodisko, či poštové schránky. Pri fotení samotného bytu nevynechajte kuchyňu a kúpeľňu s wc. Podľa stavu týchto miestností záujemcovia získavajú dôležitý obraz o celom byte. A presne o ten vám ide. Nepredávate totiž metre štvorcové ani počet izieb. Predávate predstavu domova, komfortu a rodinnej pohody.

Zdroj: Shutterstock

Dajte si záležať na tom, aby fotky boli aktuálne. Inzerát podaný v máji môže v záujemcovi  vyvolať neistotu, pokiaľ je z okna výhľad na zasneženú krajinu. Mohol by premýšľať nad tým, prečo je byt niekoľko mesiacov nepredajný. Na tejto domnelej vade môže stroskotať aj jeho ochota prísť na obhliadku bytu, prípadne snaha o ďalší kontakt. Dobrý tip pre prípravu kvalitných fotiek je využitie denného svetla. Vynikne byt vo svojej prirodzenej podobe a takisto sa vyhnete skresleným a neostrým fotkám v pološere.

Pridanou hodnotou vášho inzerátu môže byť natočenie krátkeho videa, v ktorom prevediete záujemcov v minúte až dvoch bytom od vchodových dverí, cez miestnosti, až po kúpeľňu.

Pred samotným fotením byt upracte. Znie to ako samozrejmosť, no množstvo fotiek neupratanej nehnuteľnosti ukazuje skôr na fakt, že práve táto oblasť býva achillovou pätou predajných inzerátov. Odložte riady, usteľte posteľ, usporiadajte vankúše na gauči, vydrhnite kúpeľňu. Pri upratovaní bytu sa snažte minimalizovať počet magnetiek na chladničke, obrázkov na detskej nástenke, vašich rodinných fotiek a kozmetiky v kúpeľni. Necháte tak priestor kupujúcemu na jeho vlastné predstavy o bývaní.

Home staging: služba, ktorá pripraví byt za vás 

Pokiaľ si netrúfate na prípravu bytu na inzertné fotenie a následné prehliadky sami, je možné využiť špecializovaných poradcov na home staging. Ich služby zahŕňajú dizajnovú prípravu bytu na fotenie aj na samotné obhliadky. Majú zmysel pre dizajn a vedia zatraktívniť akýkoľvek priestor. Prvý dojem je dôležitý a niekedy i rozhodujúci faktor. Vedľa prípravy vedia byt aj profesionálne nafotiť. Obráťte sa s touto požiadavkou na svojho realitného makléra. Niektoré realitné kancelárie vedia túto službu zabezpečiť vo vlastnej réžii, dobrý odborník na reality by vám však mal vedieť poradiť niekoľko dobrých kontaktov.

Zdroj: Shutterstock

Inzerciu doplňte grafickým a popisným pôdorysom

Medzi fotky nezabudnite pridať obrázok pôdorysu. Najlepší je samozrejme kótovaný, napríklad zo znaleckého posudku, príp. za nízky poplatok zakúpený z databázy. Pokiaľ taký nemáte k dispozícii, orientačný pôdorys môžete narysovať či nakresliť aj ručne alebo na počítači. Dôležité je uviesť rozmery jednotlivých miestností, alebo aspoň úžitkovú plochu v metroch štvorcových.

Zdroj: Shutterstock

Pripojte popis  a cenu nehnuteľnosti

Kým pri fotkách sme hovorili o tom, že by mali byť početne zastúpené a reflektovať stav bytu, bytového domu aj zázemia, pri texte zvoľte opatrnejší postup a zamerajte sa na to podstatné. Uveďte všetky dôležité informácie, ktoré by ste v roli kupujúceho chceli vedieť. Samozrejmosťou je určenie podlažia, na ktorom sa byt nachádza, či je k dispozícii výťah, spomeňte orientáciu na svetové strany a či byt disponuje balkónom, terasou, prípadne lodžiu. Záujemcovia sa zvyknú ďalej pýtať na stav elektroinštalácie, stupačiek, rekonštrukcie a zásahy. Medzi dôležité informácie patria tiež náklady na správcovské poplatky a energie.

Zdroj: Shutterstock

V neposlednom rade: vždy uvádzajte cenu bytu. Nesnažte sa vyhnúť určeniu ceny slovíčkami „dohodou“, prípadne „info v RK“ alebo určením zavádzajúcej a nepravdivej ceny (napr. 1 €, alebo podozrivo nízkej ceny, ku ktorej pribudnú ešte ďalšie nákladné položky). Docielite tým skôr rozčarovanie potencionálneho záujemcu, než prebudíte túžbu po ďalšom postupe.

PREDAJ

Nadštandardná novostavba s tepelným čerpadlom-TREBA VIDIEŤ!!!

Záleská, Ivanka pri Dunaji

132 m²
510 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

414 990 €

PREDAJ

Prakticky riešený 3-izbový rodinný dom v Ivanke pri Dunaji

Poľovnícka, Ivanka pri Dunaji

90 m²
304 m²
3 izby
3D
Zistiť viac

305 000 €

PREDAJ

NOVINKA v PONUKE!!! 4-izbová novostavba v štandarde

Ekoosada, Veľké Úľany

206 m²
4 izby
Zistiť viac

195 000 €

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €