Inšpekcia nehnuteľností: kedy sa obrátiť na odborníka?

Zverejnené


Kupujete nehnuteľnosť? Aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam, súdnym naťahovačkám a veľkým neočakávaným finančným stratám, môžete dať zamýšľanú nehnuteľnosť skontrolovať nezávislými odborníkmi. Inšpektorov technického stavu nehnuteľností si platíte sami, výsledok auditu je tak posudkom nezávislým na developeroch, predávajúcich aj realitných službách.

Zdroj: Shutterstock

Ako správne vybrať inšpekčnú firmu? Stavte na odbornosť a skúsenosti.

Firiem, ktoré vykonávajú inšpekciu nehnuteľností, je na trhu niekoľko. Pri výbere konkrétnej firmy sledujte v prvom rade odborné zázemie členov tímu. Kvalitnú prácu odvedie len dobre preškolený a skúsený špecialista najlepšie v odbore stavebníctva, ktorý má dobrý prehľad o tom, čo a kde má hľadať. Komplexnou kontrolou nehnuteľnosti od stropu po suterén a zameraním sa na detaily vám vie ušetriť nemalé starosti.

Inšpektori sa zameriavajú na statiku celej stavby, stavy okien, omietok a podláh, prípadné vlhnutie a jeho príčiny. Skontrolujú stav elektroinštalácie, stúpačiek aj strechu. Všimnú si nedostatky, ktoré si vy na prehliadke či preberaní nehnuteľnosti nestihnete všimnúť, alebo vám ani nenapadne sa na ne zamerať.

Zdroj: Inšpekcie nehnuteľností/Nové bývanie – Čo robí inšpektor nehnuteľností

Presvedčivým argumentom za konkrétnu inšpekčnú firmu môže byť jasná a konkrétna ukážka práce, ktorú odvádza. Dôveryhodná inšpekčná firma:

  • komunikuje konkrétne výsledky v zrozumiteľnej podobe či už na webe, alebo pri zodpovedaní vašich otázok
  • históriu, ktorá hovorí o relevantných skúsenostiach
  • prezentuje presný postup aj objem kontrolných prác
  • transparentnú cenovú politiku, teda hneď viete, koľko zaplatíte

Inšpekcia sa oplatí ako pri starších nehnuteľnostiach, tak aj v prípade novostavieb

Pri starších bytoch či domoch je pochopiteľné, že chcete mať jasno, v akom faktickom stave sa nehnuteľnosť nachádza. Faktorov, ktoré v takomto prípade môžu vplývať na kvalitu bývania, je samozrejme veľa a ani sám predávajúci si niektorých skrytých nedostatkov nemusí byť vedomý. Inšpektor vám tieto pomôže odhaliť, spísať a naceniť. Na základe toho viete, koľko bude nutné do bytu či domu ešte investovať a či je to pre vás prijateľné.

Zdroj: Shutterstock

Ak ste si práve vydýchli s tým, že nekupujete staršiu nehnuteľnosť, ale rozhodli ste sa pre novostavbu, zadržte. Novostavby totiž nie sú žiadnou zaručenou istotou bezproblémového bývania. Svoje by vám o tom vedel porozprávať český pár z príbehu o kúpe bytu, v ktorom na nich pri prevzatí čakali opadané omietky, chýbajúci chodník k bytovke, či poškriabané okná.

Časový aj finančný tlak, ktorý nezriedka pri stavebnom boome developerských projektov vzniká, sa podpisuje pod nedôslednú prácu a nedorobky rôzneho druhu. Podklad z inšpekčnej kontroly a spísanie reálneho stavu kupovanej novostavby vám pripravuje vhodnú pôdu na úspešné vyjednávanie a presadenie vašich práv.

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

317 000 €

PREDAJ

Rodinný dom pred rekonštrukciou pre náročného klienta

Kapitána Jaroša, Pezinok

341 m²
614 m²
7 izieb
3D
Zistiť viac

-

PREDAJ

Jedinečný 3 izbový byt na Pečnianskej

Pečnianska, Bratislava - Dvory

72 m²
3 izby
Zistiť viac

184 990 €

PREDAJ

Rodinný dom v obľúbenej lokalite Malinovo - Tri vody I.

MalinovoTri vody I., Malinovo

514 m²
514 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

270 000 €