Realitné podvody: Pri hľadaní prenájmu buďte ostražití

Zverejnené


Podvody sa už nesústreďujú len do oblasti predaja nehnuteľností. Kriminálna vynaliezavosť nachádza svoje cesty aj pri prenájmoch. Svedčí o tom prípad z jari minulého roka, ktorý sa odohral v Prahe. Páchateľ ponúkal na prenájom byt, ktorý dobre poznal. Kľúče aj dobrý prehľad totiž získal pri predchádzajúcom krátkodobom prenájme.

Zdroj:  Bill Oxford na Unsplash

Záujemcom prichystal prehliadku nehnuteľnosti, odpovedal na otázky a všetko prebiehalo tak, ako malo. Po prehliadke záujemcovia spísali s domnelým prenajímateľom nájomnú zmluvu a zaplatili čiastku vo výške prvého nájmu a kaucie. A to bolo naposledy, čo ho videli.

Na celý podvod sa prišlo v momente, keď sa noví nájomcovia chceli do bytu nasťahovať. Otvoril im totiž prekvapený pravý majiteľ bytu. Ten však nebol tým, s kým záujemcovia predtým jednali a  komu zaplatili nemalú čiastku. Podvodník pritom stihol týmto spôsobom obrať o peniaze troch rôznych záujemcov a obohatil sa tak v prepočte o približne 2 400 €.

Podobný prípad riešili pražskí policajti už aj rok predtým. Iný páchateľ si pre seba prenajal byt a prakticky okamžite ho začal inzerovať. V jeden deň sa mu podarilo ho podvodným spôsobom „prenajať“ až ôsmim záujemcom, od ktorých zinkasoval niekoľko desiatok tisíc eur v hotovosti.

Zdroj: Freepik

Najlepšou obranou je prevencia. Nebojte sa pýtať od človeka, s ktorým uzatvárate zmluvu, doklad totožnosti a ďalšie listiny, ktoré potvrdzujú jeho vzťah k nehnuteľnosti. Občiansky preukaz a list vlastníctva by mali byť úplným základom. Všetky údaje si preverte v online prístupných databázach, typicky na portáli katastra nehnuteľností.

Ak s vami komunikuje zástupca vlastníka na základe splnomocnenia, vyžadujte, aby bolo splnomocnenie notársky overené a uložte si jeho kópiu. Identitu splnomocnenca, teda človeka, ktorý s vami rokuje, si overte dokladom totožnosti. Plná moc by mala byť špeciálne udelená na účely prenajímania konkrétnej nehnuteľnosti. Nemalo by teda ísť o generálnu (všeobecnú) plnú moc, ktorou splnomocniteľ súhlasí so všetkými, bližšie nešpecifikovanými úkonmi, ktoré v jeho mene splnomocnenec vykoná.

Podozrivo lacný prenájom vás môže vyjsť pekne draho

Z iného súdka sú podvody, ktoré sa v poslednej dobe rozšírili zhodou okolností tiež u našich susedov. Na začiatku stojí ponuka bytu na prenájom v Prahe za atraktívnu cenu. Príbeh je postavený na tom, že byt vlastní cudzinec. Napríklad niekto, kto svojmu potomkovi na štúdiá kúpil byt, alebo niekto, kto byt zdedil.

Záujemca sa následne dozvedá, že majiteľ je v zahraničí a potrebuje prostredníctvom prepravnej spoločnosti poslať kľúče. Agent tejto prepravnej spoločnosti má potom sprostredkovať samotnú prehliadku bytu. Predtým je ale nutné zaplatiť kauciu, ktorú majiteľ sľubuje vrátiť okamžite v prípade, že byt nebude vyhovovať predstavám záujemcu. Kaucia sa pohybuje vo výške okolo 500 € a má zaistiť, že na byt sa pôjdu pozrieť seriózni záujemcovia, keďže posielanie kľúčov po prepravnej spoločnosti je nákladné.

Photo by Jefferson Santos on Unsplash

Celý príbeh je samozrejme len zámienkou na vylákanie peňazí. Po zaplatení kaucie sa po prepravnej spoločnosti aj domnelom majiteľovi bytu totiž zľahne zem. Pochybnosti spočiatku brzdí aj fakt, že uvádzaná prepravná spoločnosť parazituje na názvoch zavedených spoločností, volá sa podobne alebo skoro rovnako ako existujúce a známe prepravné firmy. Pri pátraní po pôvode a možnostiach kontaktu s touto podvodnou spoločnosťou sa však reportéri dovolali len na záznamník pevnej linky v Grécku, kde je sídlo spoločnosti evidované.

Ako odhaliť podvodný inzerát? Dobre si prezrite fotky bytu a porovnajte si ponuku s inými nehnuteľnosťami v danej lokalite. Je dosť možné, že narazíte na pravý inzerát, kde je cena ponúkaného bytu vyššia a zároveň uveriteľnejšia. Podvodníci totiž často zneužívajú už existujúci inzerát, ktorý je k dispozícii na inom realitnom portáli. Dôsledne si prezrite ponuky na viacerých portáloch, porovnajte ceny a pri podozrivo nízkej čiastke spozornite. Určite tiež neposielajte peniaze človeku, ktorého nepoznáte, nemali ste možnosť sa s ním stretnúť ani overiť jeho totožnosť.

 

Potrebujete pomôcť s predajom alebo kúpou nehnuteľnosti?

Kontaktuje nás na čísle: 0905 229 445

PREDAJ

Nadštandardná novostavba s tepelným čerpadlom-TREBA VIDIEŤ!!!

Záleská, Ivanka pri Dunaji

132 m²
510 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

info v RK

PREDAJ

Rodinný dom v obľúbenej lokalite Malinovo - Tri vody I.

MalinovoTri vody I., Malinovo

514 m²
514 m²
4 izby
3D
Zistiť viac

270 000 €

PREDAJ

Jedinečný 3 izbový byt na Pečnianskej

Pečnianska, Bratislava - Dvory

72 m²
3 izby
Zistiť viac

189 990 €

PREDAJ

Nadštandardný stavebný pozemok s možnosťou okamžitej výstavby…

Kondrótova, Bernolákovo

1 109 m²
230/400V
áno
optika
Zistiť viac

320 €/m²

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

339 000 €