Štýlová spálňa pre zdravý spánok: striedme zariadenie a vkusné doplnky

Zverejnené


Ak práve zariaďujete spálňu, pozrite si naše užitočné tipy o tom, ako uložiť nábytok, aké zvoliť farby a rozmiestniť svetlá, aby ste si zo spálne vytvorili priestor plný relaxu, pohody a dobrého spánku.

Zdroj: Im3rd Media na Unsplash

Posteľ na prvom mieste

Dominantou každej spálne je posteľ. Dajte si preto záležať na tom, aby bola vyrobená z kvalitného materiálu, pričom platí, že masívne drevo je o niečo lepšie ako kov. Posteľ umiestnite v miestnosti tak, aby okolo nej ostali dostatočne široké uličky na bezproblémový priechod. Najužší priestor by pritom mal mať ešte o aspoň o 10 cm viac, než je rozmer nočného stolíka pri posteli. Dbajte tiež na to, aby ste posteľ neumiestili príliš blízko k oknu alebo radiátoru pri stene. Vyhnete sa tak prievanu priamo na vás pri letnom otvorenom okne, aj teplotným šokom z horúceho kúrenia.

Veľmi praktickou a takmer neodmysliteľnou súčasťou postele sú nočné stolíky. Často sa preto predávajú spolu v jednom dizajne a vy tak máte o starosť menej. Vo chvíli, keď ste vyriešili rozmiestnenie postele a príručných stolíkov, prispôsobte aj uloženie koberca tak, aby ste ráno bosými nohami nestúpali na studenú podlahu. Ak nemáte podlahové kúrenie, bude tak pre vás najmä v zimných mesiacoch vstávanie o niečo príjemnejšie.

Zdroj: Edelle Bruton na Unsplash

V spálni okrem spomenutých kúskov nepotrebujete veľa nábytku. Postačí vám už len úložný priestor na šatstvo a knihy a poprípade jedno až dve kreslá určené na relax, odpočinkové rozhovory alebo čítanie. Experti na spánkovú hygienu naopak neodporúčajú v spálni vytvárať pracovný kútik alebo zavesiť počítačový či televízny monitor. Tieto činnosti nechajte radšej za dverami spálne. Akákoľvek práca či sledovanie programu na monitore totiž narúša spánkové návyky a môže stáť za poruchami spánku či permanentnou únavou.

Nábytok v neutrálnych odtieňoch a doplnky v sýtych ale upokojujúcich farbách

Nábytok, ale tiež farby stien, podláh a veľkých kobercov voľte v neutrálnych farbách. Biela, sivá, béžová, ale aj prírodné farby spojené s drevom či rastlinami sú výbornou voľbou do interiéru spálne. Pôsobia harmonicky, upokojujúco a nerušivo. Teplé prírodné tóny zvlášť vyniknú pri večernom tlmenom osvetlení a vy sa budete cítiť ako v bavlnke.

Interiér osviežite aj obmeníte farebnými doplnkami, typicky textíliami, obrazmi či dekoráciami. Neutrálne farby ladia prakticky s každou inou farbou, vynikne ako sýto červená, tak napríklad tyrkysová. Výbornou voľbou do spálne je kráľovská modrá alebo smaragdovo zelená pre ich upokojujúci a zároveň moderný dizajnový charakter.

Zdroj: Josh McLove na Unsplash

Svetlo a spálňa: od denného svetla cez žlté žiarivky až po zatemňovacie závesy

Keďže je náš pobyt v spálni charakterizovaný relaxom, intimitou, zaspávaním ale aj prebúdzaním, svetelné spektrum, ktoré k tomu využívame, je široké. Ráno sa potrebujeme čo najskôr postaviť na nohy a fungovať. Na to najlepšie zaberie vystavenie sa jasnému dennému svetlu z okna, v zimných mesiacoch silnému svetlu zo stropného svietidla.

Večer počas rozhovorov pri pohári vína alebo čítaní knihy oceníme tlmenejšie teplé svetlo zo stojatých a doplnkových lámp. Ako pohotovostné výborne slúžia lampičky priamo pri posteli na nočných stolíkoch alebo po stranách postele. V spálni tak z celého bytu často využívame najviac svetiel a to ako jednotlivo, tak aj v ich vzájomnej kombinácii.

Zdroj: Francesca Tosolini na Unsplash

Pre kvalitný spánok je nemenej dôležitá tma a zatemnenie. Investujte do zatemňovacích závesov. Sú k dispozícii v rôznych farbách a dávno neplatí, že svetlé závesy prepúšťajú svetlo a naopak. S dobrými zatemňovacími závesmi dokážete vyrobiť v miestnosti úplnú tmu aj keď majú bielu čo krémovú farbu.

 

Potrebujete pomôcť s predajom alebo kúpou nehnuteľnosti?

Kontaktuje nás na čísle: 0905 229 445

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

317 000 €

PREDAJ

Rodinný dom pred rekonštrukciou pre náročného klienta

Kapitána Jaroša, Pezinok

341 m²
614 m²
7 izieb
3D
Zistiť viac

-

PREDAJ

Jedinečný 3 izbový byt na Pečnianskej

Pečnianska, Bratislava - Dvory

72 m²
3 izby
Zistiť viac

184 990 €