Zničili vám nájomníci byt? Aké máte možnosti?

Zverejnené


Ani solídne vyzerajúci nájomníci nemusia byť zárukou, že je o váš majetok dobre postarané. Svoje by o tom vedeli rozprávať majitelia bytu, ktorí po prvom nájomcovi museli vyradiť koberce a čalúnený nábytok. Sedačka aj posteľ páchli tak silno, že vy sa v byte nedalo vydržať bez otvorených okien a niesli známky silného znečistenia. Nepomohlo ani viacnásobné tepovanie, byt musel prejsť kompletnou dezinfekciou, novou maľbou a výmenou zariadenia. Kauciu vtedy majitelia nepožadovali, renovácia bytu sa teda platila z ich vrecka.

Zdroj: Freepik.com

Pri druhom prenájme si kauciu vypýtali a do bytu sa nasťahovali na pohľad solídne slečny. Platby prichádzali pravidelne a včas a pri preberaní bytu vyzeralo byť všetko v poriadku. Kauciu teda majitelia vrátili na účet. Aké bolo ich prekvapenie, keď pri upratovaní a ďalšej príprave bytu narazili na rozsiahle zamorenie chrobáčikmi po celom byte. Z vyhľadávania na internete im vyšlo, že by mohlo ísť pravdepodobne o červotoča chlebového a zamorenie ukazovalo na dlhodobo neriešený problém.

Byt musel prejsť kompletnou odbornou dezinsekciou. Kuchynská linka musela byť kompletne rozmontovaná, aby sa pri čistení neopomenuli aj ťažko dostupné miesta s vyššou pravdepodobnosťou popadaných omrviniek a potravín. V oboch prípadoch bol prenájom pre majiteľov skôr príťažou než prospechom. O ďalšom prenájme s investičným zámerom dodnes nechcú počuť a byt sa rozhodli radšej predať.

Zdroj: Freepik.com

Podobných prípadov nevydarených nájmov nájdete aj na internete veľa. Napríklad pani majiteľke v tomto príbehu nájomníci tak zdevastovali byt, že bol skoro na odpis. Bolo zrejmé, že si zariadenie bytu nevážili, kuchynskú linku zničili pokladaním horúcich hrncov bez podložky a krájaním bez dosky. Podlahy boli zničené a na viacerých miestach bola zažraná špina a pleseň.

Kaucia a kontrola bytu: ochrana pred škodami spôsobenými nájomcami

V prvom rade si už v nájomnej zmluve dohodnite kauciu. Ideálne vo výške dvoch nájmov, prispôsobte však kauciu nehnuteľnosti, ktorú prenajímate. Zvážte aj cieľovú skupinu, ktorú chcete osloviť. Sú to pracujúci single ľudia z kancelárií? Alebo preferujete krátkodobejšie prenájmy pre študentov? Či by ste radšej prenajímali dlhodobo rodine s deťmi?

Urobte si prehľad o tom, aká kaucia je pri bytoch, aký je ten váš, obvyklá. To však neznamená, že ak je zvykom pýtať pri podobných nehnuteľnostiach len mesačnú kauciu, musíte tak urobiť aj vy. Zvážte možnosti cieľovej skupiny aj to, na ako dlho plánujete byt prenajať a pokojne zvoľte kauciu dvojmesačnú. Ak by sa pri danej výške kaucie objavila núdza o záujemcov, prijateľným kompromisom môže byť 1,5 násobok nájmu.

Ak pri skončení nájmu narazíte na poškodenie alebo nadmerné opotrebenie nehnuteľnosti či jej zariadenia, nebojte sa použiť kauciu na úhradu týchto škôd.

Taktiež si stanovte už v nájomnej zmluve pravidelné návštevy a kontroly vášho bytu. Kontroly by nemali byť pričasté, aby ste rešpektovali súkromie nájomcov a vždy by mali prebiehať po upozornení a za ich účasti. Oni budú tiež tí, ktorí vás do bytu pustia, váš samovoľný vstup do nehnuteľnosti je neprípustný z ľudského hľadiska a problematický z toho právneho. Odporúčame kontroly nastaviť na interval každých troch mesiacov, teda raz za štvrťrok.

 

Potrebujete pomôcť s predajom alebo kúpou nehnuteľnosti?

Kontaktuje nás na čísle: 0905 229 445

PREDAJ

Prakticky riešený 3-izbový rodinný dom v Ivanke pri Dunaji

Poľovnícka, Ivanka pri Dunaji

90 m²
304 m²
3 izby
3D
Zistiť viac

305 000 €

PREDAJ

NOVINKA v PONUKE!!! 4-izbová novostavba v štandarde

Ekoosada, Veľké Úľany

206 m²
4 izby
Zistiť viac

195 000 €

PREDAJ

Stavebný pozemok v Rusovciach

Rusovce, Bratislava - Rusovce

630 m²
230V
áno
Zistiť viac

Cena dohodou

PREDAJ

Rodinný dom na rekonštrukciu za cenu znaleckého posudku.

Bernolákovská, Ivanka pri Dunaji

188 m²
223 m²
4 izby
Zistiť viac

125 000 €

PREDAJ

Predaj útulného 5 izbového rodinného domu

Dunajská Lužná

5 izieb
Zistiť viac

317 000 €

PREDAJ

Rodinný dom pred rekonštrukciou pre náročného klienta

Kapitána Jaroša, Pezinok

341 m²
614 m²
7 izieb
3D
Zistiť viac

-